blogi

KARI AASTA ÖÖHÖN

   20.3.

A – Arsenal; en luota ihmisiin, joilla ei ole (pienintäkään) intohimoa asioihin. Arsenalin takia lähdin töihin merimiespapiksi Lontooseen toteuttaakseni lapsuuden haaveen nähdä joukkue omalla Highburyllaan. Näin.

B – Byrokratia; asioista tehdään helposti vaikeampia kuin ne ovatkaan. Joustavuutta peliin.

C -  City; olen kaupunkilaispoika, joka syntyi maalle. Lapsena kaupungissa tuntui olevan kaikki mitä kaipasin. Nyt aikuisena se löytyy usein maalta.

D – Dekalogi (Kymmenen käskyä); elämän peruslaki, olen rikkonut varmaan jokaisen lain henkeä vastaan, mutta yrittänyttä ei laiteta.

E – Elämä; ’rakas rämä elämä’ laulaa Ismo Alanko ja on oikeassa: kaikki ei mene niin kuin suunnitteli, mutta mitäpä siitä, jokainen päivä on armoa täynnä.

F – Frendit; tapa rentoutua (jos futista ei tule) vaimon kanssa työpäivän jälkeen. onhan se amerikkalaista, mutta viihdyttävää.

G – Globaalisuus; olen kiertänyt maapallon vuoden aikana ja huomannut, että ihminen on sama kaikkialla. Muukalainen. Siksi on pidettävä yhtä.

H- Hyvä!; uskon rohkaisuun, en latistamiseen. Tarpeellista etenkin nuorisotyössä.

I – Ihminen; Jumalan kuvana erityisen ainutlaatuinen ja äärimmäisen vastuullinen tästä maailmasta.

J – Jalkapallo, Jeesus, juusto; mun pyhä kolminaisuus.

K – Kohtuullisuus; unhoon painunut kardinaalihyve (muita ovat oikeudenmukaisuus, rohkeus ja viisaus, muistisana ’korv’). ’Hetimullekaikkitännenyt’ –asenne sortaa lähimmäisiä ja tulevia sukupolvia. Omistaminen on sitovinta mitä tiedän.

L – Lumen taju; maailman paras romaani Peter Hoegilta. Trillerimäinen eepos rakentuu tinkimättömän oikeustajun ympärille: joku roti se olla pitää.

M – Milla; vaimoni, Jumalan lahja mulle.

N – Normipäivä; kovan työnteon huhkinnan ja lorvimisen täytyy olla tasapainossa, sitä varten ovat normipäivät, aikaa itselle.

O – Oppiminen; kiinnostavampaa kuin opettaminen.

P – Pakko; mikään ei ole pakollista, ’oi vapaus, kuule kutsua…’

Q – Quo vadis?; Minne matka? Päämäärä on tärkeä, mutta reissaaminen se juttu.

R – Risto; en viittaa etevään muusikkoon, vaan Seppälän Ristoon, omaan esikuvaani. Vetelin ja Halsuan nuorisopappina hän teki töitä kuin riivattu ja antoi nuorten loistaa. Pyrin samaan.

S – Sisua ja siunausta; Merimieskirkon työntekijöiden kesken tämä oli tervehdys lähdettäessä. Muuta ei juuri tarvita.

T – Turha; Millä oikeasti on väliä? Antakaa keisarille, mikä keisarin on – mokoma moska (Ernesto Cardenal).

U – Usko, toivo, rakkaus. Suurin oli rakkaus, usko siirtää vuoret ja toivoa piisaa.

V – Vihreä; elämän, kasvun ja toivon väri kirkollisessa liturgiassa. Rohkaiseva vaihtoehto varoittavien keltaisten ja ulosajavien punaisten korttien pelikentällä.

W – Waterfront; Elia Kazanin Alaston satama (On The Waterfront) on suosikkielokuvani. Rehellisyys maan perii. Sellaisia näyttelijöitä kuin Marlon Brando ei enää tule.

X – risti vai rasti, riippuu näkökulmasta. Vakioveikkauksen vaikein arvattava lopputulos on risti, vaikka kaikki pelit alkavat nollilta.


Y
– Ystävät; Monien ulkomaanvuosienkin jälkeen henki kulkee teidän kauttanne.


Z
– Zinedine Zidane; Täydellinen kosketus, paitsi se vihoviimeinen.


Å
– Åbo är jättekiva.


Ä
– Äiti; Kaiken se uskoo, kaiken se toivoo, kaiken se kestää. Äiti ei koskaan häviä.


Ö
– Öylätti; Elämän leipä.