"Toiset ne vain puhuvat synnistä – luota kokemukseen"

Kari Kanala haluaa uudistaa kirkkoa

Futiskirkko, lätkäkirkko, viiniä ja virsiä, saarnavieraita... Kari Kanala tekee asiat omalla tavallaan, koska haluaa viedä kirkon sinne, missä ihmiset ovat.

Pappi, kirkkoherra, rovasti. Kari Kanala on kaikissa rooleissaan kirkon mies, joka puhuu ja tekee väsymättömästi töitä tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen kirkon eteen. Kirkko, joka ei ole heikomman puolella, ei ole kirkko.

Karilla on erilainen tapa tehdä asioita. Reformaation juhlavuonna 2017 hän kutsui kaupunkilaiset kaljalle messun ja kirkkokahvien jatkoksi. Kirkkokaljojen keskipisteenä oli vaihtuva vieras. Vuotta myöhemmin mies yhdisti viinit ja virret ravintola Kapsäkin iltamissa, jossa opiskeltiin ja laulettiin virsiä kera säestyksen.

Vuonna 2019 Kari pani omat saarnavuoronsa uusiksi ja alkoi kutsua seurakseen saarnavieraita. Maria Ohisalo oli saarnojen ensimmäinen kutsuvieras. Kari on myös näyttänyt, miten yhdistetään kaksi rakkautta: futis ja kirkko. Futiskirkko tarjosi ihmisille kahvia, jalkapalloa ja yhdessäoloa – tärkeimpänä viimeksi mainittu. Kari haluaa tuoda ihmisiä yhteen uusin tavoin, sillä yksi seurakunnan tärkeistä tehtävistä on nimensä mukaisesti tarjota ihmisille seuraa.

"Kirkolla on kaksi tehtävää: lohduttaa ja rohkaista. Kirkon tehtävä ei ole ainoastaan hengellinen, vaan myös kulttuurillinen. Kun ihminen tulee otetuksi mukaan, hän kelpaa ja riittää: se on pelastuksen kokemus. Sitä niität, mitä viljelet."

Pappi, kirkkoherra, rovasti

Kari Kanala tekee edelleen harvakseltaan myös kirkollisia toimituksia. Hänen ensisijaiset työtehtävänsä ovat kuitenkin kirkkoherrana.

Pappi. "Pappeus on minulle tapa katsoa maailmaa, elämää ja yhteiskuntaa. Olen pappina oikeassa paikassa oppimassa ihmisiltä.

Kieli on yksi kirkon suurimmista ongelmista. Yritän löytää teologiasta ja kirkonkielestä hyvää puhetta, jonka sanoittaa kansalle."

Helsinkiläisen Paavalin seurakunnan kirkkoherra. "Olimme ensimmäinen seurakunta, joka teki päätöksen antaa tilat samaa sukupuolta olevien vihkimiseen.

Kirkkoherrana olen johtaja, joka näyttää suuntaa. Tavoitteeni on kaivaa työntekijöistäni esiin heidän vahvuuksiaan, jokaisesta voi löytää uutta. Puhun usein Messin vasemmasta jalasta: jos oikea jalkasi on vahvempi, pelaa sillä vasemmalla."

Rovasti. "Rovasti on piispan minulle myöntämä kirkollinen arvonimi, jota arvostan."

Kirkon liikunta- ja urheiluneuvottelukunnan puheenjohtaja. "Tämä rooli tuo minusta esiin kaksi merkittävää kulmaa. Jokaisessa kunnassa on seurakunta ja urheiluseura: liikkuva seurakunta -ajatus on hyvä."

Ota yhteyttä ›

Kun ihminen tulee otetuksi mukaan, hän kelpaa ja riittää: se on pelastuksen kokemus.